2005-09-21

Enkel og prisgunstig overflatetesting

Produktbilde fra bedriften TL Teknologi AS - Scratch-Tester Millennium & TRIBOtester

Siv. Ing. Torbjørn Larsen AS presenterer nye, prisgunstige produkter for testing av materialer og overflatebehandling fra det franske firmaet TRIBOtechnic.

Scratch-Tester Millennium tester ved hjelp av riping i overflaten materialer og forskjellige typer overflatebehandling på materialets overflate, og gir en grundig analyse av overflatebehandlingens styrke, vedhengskraft og egenskaper. Apparatet finnes i tre utgaver avhengig av behov for belastningskraft. Alle er svært fleksible, og dekker et stort belastningsområde for best mulig tilpasning til materialet som testes. Prosessen utføres ved å presse en diamantspiss ned i materialet med valgfritt fast eller progressivt press, og måler hardhet etter Rockwell C standard. Testen kjøres under et videokamera, bildene herfra digitaliseres og korreleres med akustisk måling, og man vil derved få en nøyaktig, PC-basert analyse av overflatens egenskaper. TRIBOtechnic Millennium har mange fasiliteter og justeringsmuligheter for best mulig tilpasning til forskjellig materialer og overflatebehandlinger, fra enklere lakkeringsteknikker via pulverlakkering til forkromming og elektrolytiske overflatebehandlinger, med moderne, ekstremt harde vakum-coatings (TiN, TiCN, CrN mv) som spesialfelt.

Til test og analyse av overflatens slitasjestyrke og friksjonskarakteristikk, finnes to enkle, prisgunstige og brukervennlige apparater fra samme fabrikk som ovenstående; Pin on disc og Oscillating TRIBOtester, med henholdsvis frem-tilbakebevegelse, eller sirkulære bevegelser. Begge måler prøvens slitasjeprofil med et såkalt rugosimeter (en form av friksjonstester) samt måling av flatediameter på målekule. Disse parameterne legges inn i TRIBOtesterens software, og gir en god analyse av friksjonskoeffisient og slitasjegrad. TRIBOtesterne kan benyttes på de fleste materialer fra neglelakk til keramiske overflater.

TRIBOtester leveres med PC, brukervennlig software og kundebasert kalibreringssats. Sistenevnte sparer mye tid og penger for brukerne, da all kalibrering kan foretas på brukernivå. For spesielle behov kan det også leveres smøremidler for test av smurt friksjon, utstyr for nøyaktig måling av temperatur og fuktighet, samt varmemodul.

Informasjon om bedriften: TL Teknologi AS