2007-10-17

Telenors innovasjonspris tildelt Øystein Foros og Bjørn Hansen

Telenors forsknings- og innovasjonspris 2007 på 250 000 kroner er tildelt 1. amanuensis Øystein Foros ved Norges Handelshøyskole og seniorforsker Bjørn Hansen ved Telenor Research and Innovation.

De får prisen for sitt nybrottsarbeid innen forretningsmodeller og analyser av konkurranseregimer i dagens marked der tele-, internett- og mediebransjen smelter sammen. Prisen ble overrakt onsdag 17. oktober på Technoport Awards i Olavshallen i Trondheim av konserndirektør i Telenor, Hilde Tonne.

Betydningen av innovasjon for utviklingen av kommunikasjonssamfunn Telenors forskningspris er opprettet for å markere den betydning forskning og innovasjon har for utviklingen av kommunikasjonssamfunnet. Juryens tema for årets pris er:
"Utvikling av forretningsmodeller, roller og konkurranseregimer i lys av den sammensmelting som skjer innen mobil-, kommunikasjons- og mediebransjen".

– Årets pristildeling fremhever Telenors sterke fokus på innovasjon. Vi i er glade for å se at utvikling av innovative forretningsmodeller blir verdsatt på denne måten. I Telenor ser vi tydelig hvordan dette fokus er av avgjørende betydning for vår egen utvikling i markeder verden rundt, sier Hilde Tonne.

Pionerer innen forretningsmodeller
Over en tiårsperiode har de to prisvinnerne vært pionerer i å bygge opp ny aktivitet, både teoretisk og praktisk, rundt forretningsmodeller innen nettverksbedrifter, for eksempel Telenor, med de nye konkurranseregimene som bakteppe. De var tidlig ute med å forstå betydningen av Internett, men lot seg aldri blende av den såkalte "nye økonomien". De kunne stå ved sine konklusjoner da boblen sprakk, og bidro til at Telenor gjorde mange riktige valg i denne turbulente perioden. Juryen vurderer at dette er forskere med imponerende resultater og en lovende framtid.

– Prisvinnerne har gjennom sine modeller synliggjort verdiskapningen i internettbaserte nett. Dette har gitt viktige bidrag til utviklingen av telekommunikasjonsindustrien i Norden, sier Divisjonsdirektør i Telenor, Berit Svendsen.

Brukerdrevet etterspørsel i markedet
Siden oppløsningen av telemonopolet har konkurransen i markedet bidratt sterkt til å gi brukerne nye, bedre og billigere tjenester. I dag har nær sagt "alle" en personlig mobiltelefon, og tilbudet omfatter mye mer enn taletjenester. Nye aktører er kommet på banen, og tradisjonelle aktører tar nye roller. Brukerne er blitt pådrivere i etterspørselen etter nye produkter.

I tillegg har Internett representert en stor omveltning i bransjen. Internett har skapt forventinger blant folk flest om at tjenester og innhold ikke skal koste noe. Samtidig med at brukerne kjemper for fri tilgang til innhold på nettet, slåss store og små innholdsprodusenter for sine opphavsrettigheter.

Internasjonal jury
Telenors forsknings- og Innovasjonspris er satt opp for å belønne innsats til fremming av innovasjon innen IT og telekommunikasjon, og omfatter teknologi, tjenester, samt økonomi og markedsforhold.

Prisen består av et diplom og et beløp på NOK 250 000 og kan gis til enkeltpersoner eller grupper innen de nordiske landene. Juryen er internasjonalt sammensatt med deltagere fra Norge, Sverige, Danmark, Finland og England og ledes av Berit Svendsen i Telenor.. Hver for seg gir jurymedlemmene begrunnede rangeringer av kandidatene, deretter kåres en vinner gjennom en samlet vurdering. Juryens valg i 2007 var enstemmig.

Informasjon om bedriften: Telenor ASA