2014-12-04

Sentrale deler på plass på Iveland 2

Spiraltromma er en sentral del av Iveland 2 kraftverk. Nå er trommedelene levert og sammenkoblingen inne i stasjonen er i gang.

- Forsendelsen fra India var noe forsinket, men kvaliteten ser bra ut og nå arbeider entreprenøren Alstom for fullt med monteringen, sier Inge Lines, kontraktsansvarlig turbin og generator.

Presisjonsarbeid
Oppbygningen av spiraltromma skjer med utgangspunkt i stagringen. Med sine 26 tonn er den tyngst og størst av et titalls deler som kom i denne leveransen. De øvrige delene veier mellom 5 og 10 tonn og skal i den nærmeste tiden løftes ned i stasjonen og posisjoneres.

- Det er et presisjonsarbeid med fokus på både x- og y-akse, samtidig som alt skal være i vater, forklarer Inge.

Sneglehus
Når alt er på plass, sveises delene sammen til en komplett spiraltromme med form som et sneglehus. Formålet med spiraltrommen er å fordele vannet jevnt inn på løpehjulet i turbinen. Derfor er trommen videst ved innløpet, mens den avtar etterhvert som vannet strømmer inn på hjulet.

Kvalitetskontroll
Sluttkontrollen av tromma innebærer full testing (NDT) av alle sveiser, i tillegg til trykktest med vann. Arbeidet skal ifølge planen være ferdig 19. desember. Etter jul starter Veidekke med forskaling og deretter innstøping av tromma i betong.


Informasjonen er publisert på Mynewsdesk - http://www.mynewsdesk.com

Informasjon om bedriften: Agder Energi AS

Nyheten presenteres i samarbeid med MyNewsdesk